Mediu Economic

Turismul:

• Ecoturism:

  • Masivul Giumalău
  • Rezervaţia mixtă Rarău – Pietrele Doamnei
  • Cheile Zugrenilor

• Turism Ecumenic:

  • Mănăstirea Piatra Tăieturii
  • Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”
  • Biserica Veche Ortoaia

• Turism de aventura:

Datorită poziției sale în cadrul depresiunii Dornelor, turiștii care vizitează Dorna Arini au posibilitatea de a practica o sumedenie de sporturi și activități montane, cât și numeroase sporturi extreme. Dintre acestea putem aminti: echitație, turism ecvestru, nordic walking, ski de tură, mountain bikeing, treking, plimbări cu ATV-ul.

Dintre sporturile extreme, cele mai căutate și mai atractive din zona comunei Dorna Arini sunt: zborul cu parapanta, zborul cu moto delta planul, e scalada pe Pietrele Doamnei, downhill cu mountain bike-ul, ski extrem, snow board, river rafting pe râul Bistrița și tiroliana.

Pe raza comunei Dorna Arini se găsesc o serie de pensiuni turistice: Pensiunea Dorul Muntelui, Pensiunea Valurile Bistriţei, Pensiunea Izvorul Muntelui, Pensiunea „Le Baron”, Pensiunea Cris, Pensiunea Viodor, Pensiunea Ariana, Pensiunea cu Ceas, Pensiunea Tora, Pensiunea Cemira Lux, Pensiunea Teodora, Pensiunea Domeniul Dornei, Pensiunea Teea, Pensiunea Casa Lateş, Pensiunea Roua Dimineţilor, Pensiunea Valea Dornelor, Pensiunea Sunători, Pensiunea Casa Carmen, Pensiunea Moş Crăciun ş.a.

* Mai multe detalii despre turismul in Comuna Dorna Arini puteti gasi pe site-ul: http://cobzadevacanta.ro/

Agricultura:

Suprafeţele mari de pădure, fâneţe şi păşuni le-au oferit locuitorilor posibilitatea de a se ocupa de creşterea animalelor şi valorificarea produselor animaliere şi ale pădurii (lemn, fructe de pădure, ciuperci).

Agricultura reprezintă activitatea economică de bază, prin care locuitorii comunei îşi asigură resursele de hrană şi o parte din veniturile băneşti.

Populaţia are ocupaţie preponderent agricolă, îşi lucrează pământul individual, cu mijloace rudimentare şi cu mijloace mecanice.

Legumicultura este un sector mai puţin dezvoltat, locuitorii cultiva legume în general pentru consum propriu. Clima permite cultivarea legumelor, însă este nevoie de investiţii în sisteme de irigaţii.

Activitatea de creştere a animalelor este o tradiţie în această zonă, dar din cauza preţului mic al litrului de lapte şi al celorlalte produse rezultate în gospodăriile oamenilor această ramură este neprofitabilă şi este într-o continuă scădere.